Direkt üriner sistem grafisi (Röntgeni)

Direkt üriner  sistem grafisi (Röntgeni)

Amaç

Böbrek içerisinde, üreter, mesane veya üretradaki taş ve kistik yapıyı ayrıca böbreklerin büyüklüğünü ve pozisyonunu görmektir.

Hazırlık

Bayan hastalar çekim odasına alınmadan önce mutlaka hamile olma ihtimali mutlaka sorgulanmalıdır. Çekim odasına alınan hastanın kimlik bilgileri ve mutlaka şikayeti sorgulanmalıdır. Hastaya tek kullanımlık önlük verilerek kıyafetlerini ve varsa kolyesini çıkarıp verilen önlüğü giymesi istenir.

Nasıl çekilir?

Çekim masada ve AP (Ön -Arka) pozisyonunda yapılmalıdır. Mesane ve böbrekleri kesmeyecek ölçüde kaset 35X43 veya dedektör seçimi yapılmalıdır. Tüp kaset mesafesi 100 cm olmalıdır. Santralizasyon iliak kanatların üst ucuna yapılmalıdır. Hasta pozisyonu ayarlanıp gerekli ölçülerde kolimasyon yapıldıktan sonra hastaya alabilği kadar derin bir nefes alıp tutması (inspiryum) söylenir.  Ortalama bir erişkin için 75 KV ve otomatik MaS ile çekim yapılabilir.

Dikkat edilmesi gerekenler

Hastaların bir çoğu iç çamaşır takı vs çıkarmayı unutmaktadır. Hasta çekim için hazırlandığında tekrar kontrol edilmelidir. Özellikle nefes tutturulan çekimlerde bir çok hasta verilen nefes komutunu yerine getiremez bunun önüne gecmek ve optimum görüntüyü elde edebilmek adına nefes komutu verildiğinde hasta gözlemlenerek nefes alıp tuttuğu kontrol edilmelidir.

Özetlersek

-Hamilelik kimlik bilgileri ve şikayetini sorgula

-Mesafe 100 cm

-KV:110 MaS otomatik

-Derin inspiryum

-Böbreklerin ve mesanenin tamamının filmde gözükmesi gerekir.

Örnek bir düs grafisi

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir