Nazal Lateral grafisi (Röntgeni)
|Nazal Lateral grafisi (Röntgeni)
Amaç
Travmaya bağlı kırıklarda, genellikle çocuklarda yabancı cisim tespitinde ve estetik cerrahilerde ameliyat öncesinde kıkırdak yapının kontrolü amacıyla çekilir.
Hasta Hazırlığı
Bayan hastalar çekim odasına alınmadan önce hamile olma ihtimali mutlaka sorgulanmalıdır. Çekim odasına alınan hastanın kimlik bilgileri ve mutlaka şikayeti sorgulanmalıdır. Hastadan buruna takılı pirsing varsa çıkarması istenir. Çekimden önce mutlaka hastaya koruyucu ekipman verilir.
Nasıl çekilir?
Çekim masada yapılmalıdır. Hasta masaya yüz üstü (prone) pozisyonda yatar. Çekilecek alanı kesmeyecek ölçüde kaset (18×24) veya dedektör seçimi yapılmalıdır. Tüp kaset mesafesi 100 cm olmalıdır. İstenilen taraf filme yakın olacak şekilde baş yan çevrilir (belirtilmemiş ise sağ lateral çekilir). Çekim yapılacak taraftaki kol vücuda paralel olarak aşağı doğru uzatılırken diğer kol destek olacak şekilde dirsekten bükülerek el masanın üzerine konur. Santralizasyon nazal kemiğin üzerine ve filme dik olarak yapılır. Hasta pozisyonu ayarlanıp gerekli ölçülerde kolimasyon yapıldıktan sonra hastaya hareket etmemesi söylenir. Ortalama bir erişkin için 55KV ve 8 MaS ile çekim yapılabilir.
Özetlersek,
-Hamilelik kimlik bilgileri ve şikayetini sorgula
-Mesafe 100 cm
-KV:55 MaS:8
– Yumuşak doku ve nazal kemik net olarak görülmelidir.
Örnek bir nazal kemik röntgeni