Diz Lateral Grafisi (Röntgeni)
|Diz Lateral Grafisi (Röntgeni)
Genellikle diz ekleminde oluşan patolojik yapılar, travma sonrası oluşan kırık veya çıkık şüphesi, kemik tümörü veya kemik iltihabı şüphesi olan hastalara kesin teşhisi koymak için istenir.
Hazırlık
Bayan hastalar çekim odasına alınmadan önce mutlaka hamile olma ihtimali mutlaka sorgulanmalıdır. Çekim odasına alınan hastanın kimlik bilgileri ve mutlaka şikayeti sorgulanmalıdır. Hastadan; pantolon, etek vs. çekim alanında artefakt yaratacak kıyafetleri çıkartıp verilen önlüğü giymesi istenir. Çekimden önce mutlaka hastaya gonad koruyucu verilir.
Nasıl çekilir?
Çekim masada ve lateral pozisyonunda yapılmalıdır. Hasta masaya supin pozisyonda (sırt üstü) yatar. Femur distalini ve tibia proksimalini içine alacak ölçüde kaset (24X30) veya dedektör seçimi yapılmalıdır. Tüp kaset mesafesi 100 cm olmalıdır. İstenen tarafın lateral yüzü filme değecek şekilde hasta yan çevrilir. Femur epikondilleri üst üste gelebilmesi için dize 25-30 derece fleksiyon yaptırıp, tüpe 5-7 derece kaudo kranial açı verilir. Diğer taraftaki bacağın, çekim yapılacak bacağın üzerinden mümkün olduğunca öne doğru uzatılıp masaya bastırılarak hem tam lateral pozisyon verilmesine hemde hastanın hareket etmemesi adına destek olması sağlanır. Santralizasyon dizin tam ortasına yapılmalıdır. Hasta pozisyonu ayarlanıp gerekli ölçülerde kolimasyon yapıldıktan sonra hastaya hareket etmemesi söylenir. Ortalama bir erişkin için 60 KV ve 14 MaS ile çekim yapılabilir.
Özetlersek
-Hamilelik kimlik bilgileri ve şikayetini sorgula
-Kurşun koruyucu kullan
-Mesafe 100 cm
-KV:60 MaS:14
Örnek bir Diz lateral röntgeni