Skolyoz A-P grafisi (Tüm vertabral kolon)

Skolyoz A-P grafisi (Tüm vertabral kolon)

Amaç

Spinal sistemdeki anormal yapıyı görmektir. Skolyoz ölçümü yapılır.

Hazırlık

Bayan hastalar çekim odasına alınmadan önce mutlaka hamile olma ihtimali mutlaka sorgulanmalıdır. Çekim odasına alınan hastanın kimlik bilgileri ve mutlaka şikayeti sorgulanmalıdır. Hastaya tek kullanımlık önlük verilerek kıyafetlerini ve varsa takılarını çıkarıp verilen önlüğü giymesi istenir.

Nasıl çekilir?

Yeni nesil cihazlarda skolyoz çekimi için statifin önüne yerleştirilen ve hastayada pozisyonun burada veridiği cihaza özel aksesuarlar mevcuttur. Bu aksesuarlar sayesinde çekimler daha net ve daha konforlu yapılabilmektedir.  Çekim ayakta yapılmalıdır.  Tüp kaset mesafesi  180 cm olmalıdır. Hastanın sırtı statife, yüzü tüpe dönük olacak şekilde kollar yana doğru açtırılır. Cihaz yukarıdan aşağıya doğru birkaç görüntü alıp bu görüntüleri birleştirir. Yapılması gereken hastaya pozisyon verildikten sonra cihaza başlangıç ve bitiş noktalarını göstermektir. Hasta pozisyonu ve cihaz hazır olduktan sonra hastaya nefesini boşaltıp tutması (ekspiryum) söylenir.  Birkaç  görüntü alınacağı için nefes tutma süresinin diğer çekimlere nazaran biraz daha uzun olacağı hastaya mutlaka söylenmelidir.

Dikkat edilmesi gerekenler

Hastaların bir çoğu iç çamaşır takı vs çıkarmayı unutmaktadır. Hasta çekim için hazırlandığında tekrar kontrol edilmelidir. Özellikle nefes tutma süresinin uzun olmasından dolayı bir çok hasta verilen nefes komutunu yerine getiremez. Bunun önüne gecmek ve optimum görüntüyü elde edebilmek adına nefes komutu verilmeden önce hasta bilgilendirilmelidir.

Özetlersek

-Hamilelik kimlik bilgileri ve şikayetini sorgula

-Mesafe 180 cm

-ekspiryum

Örnek bir skolyoz röntgeni

 

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir