VCUG (Voiding sistoüretrografi)

VCUG (Voiding sistoüretrografi)

Amaç

İdrar yolu enfeksiyonlarında, Mesaneden böbreklere kaçış (reflu) olup olmadığının kontrolünde, Mesane veya idrar yolu anomalilerinde bu tetkik yapılır.

Hazırlık

Bayan hastalar çekim odasına alınmadan önce mutlaka hamile olma ihtimali mutlaka sorgulanmalıdır. Hastaya tek kullanımlık önlük verilerek kıyafetlerini ve varsa takılarını çıkarıp verilen önlüğü giymesi istenir. Çekim öncesinde hastadan mutlaka imzalı onam formu alınır.

Nasıl çekilir?

Çekimden önce ürografin (kontrast madde) hekimin uygun gördüğü ölçüde izotonikle karıştırılır. Çekim floroskopi cihazında yapılır. Hasta masaya sırt üstü yatar. Hastanın doktoru yada hemşire tarafından mesaneye sonda takılır. Hazırlanmış olan kontrast madde takılan sonda vasıtasıyla verilir. Mesanenin dolum aşamalarında ara ara görüntü alınır. Tam dolu olan mesane önce AP pozisyonda daha sonra sol oblik ve sağ oblik pozisyonlarda görüntülenir. Böbrekler ve mesane görüntü alanı içerisinde olmalıdır. Mesaneden sonda çıkartıldıktan sonra hastanın idrarını anında yine AP pozisyonda görüntüler alınarak reflu olup olmadığına bakılır. Mesane tamamen boşaldığında çekim sonlandırılır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir